Dakgoten schoonmaken voorkomt lekkages
Verstopte dakgoten kunnen problemen veroorzaken. Vooral als deze lang niet zijn schoongespoeld.
Verstopping
Takjes, bladeren en afval kunnen zich (vooral tijdens een droge periode) ophopen in uw dakgoten. Door de opstapeling van al dat vuil kan het regenwater na verloop van tijd niet meer goed afgevoerd worden. Eventuele organische resten kunnen zelfs humus vormen waarin zich zaadjes kunnen nestelen. Om verstoppingen en zelfs lekkages te voorkomen is het belangrijk dat uw dakgoten regelmatig schoongemaakt worden. Dit is vooral belangrijk na de herfst. Na een flinke regenbui is de kans op een lekkage dan een stuk groter.
Zo herkent u een vervuilde dakgoot
- Ziet u veel meer muggen dan in voorgaande jaren? Het is mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door stilstaand water in de dakgoot.
- Groeit er onkruid, gras of plantjes in de dakgoot? Dat is een duidelijke aanwijzing van een niet goed functionerende afwatering.
- Stroomt er bij een zware regenbui water over de rand van de dakgoot? Of veel water langs de buitenkant van de regenpijp, of zelfs langs de buitenmuren? Dan is het duidelijk dat het regenwater niet goed wordt afgevoerd. Als er vochtplekken aan de onderkant van de dakgoot zitten, lekt de dakgoot.
Nalatigheid
Tip: plaats een bladvanger
Plat dak
Heeft u een plat dak? Een scheurtje in de dakbekleding maakt de kans op een lekkage na een flinke regenbui een stuk groter. Bij een plat dak is het daarom extra verstandig om een bladvanger te plaatsen en de dakbedekking of hemelwaterafvoer goed na te lopen op vuil en eventuele schade. Eigenlijk kan geen enkele afvoer op een plat dak zonder bladvanger, omdat het dak vol loopt met water als dit niet afgevoerd kan worden.